Skillnader mellan gymnasiet och grundskolan

Många får en känsla av nystart när de börjar gymnasiet. Det är inte bara en fortsättning på din utbildning, utan också ett steg mot din framtida karriär. Här har vi listat några skillnader mellan gymnasiet och grundskolan:

  • Större ansvar. En viktig skillnad mot grundskolan är att du förväntas ta mer ansvar för dina studier på gymnasiet. Det är nu du fyller 18 år, vilket innebär att du enligt lagen går från att vara barn till vuxen. Lärarna finns såklart här för att stötta och vägleda dig, men det är du som ansvarar för din egen inlärning. Det är viktigt att du planerar din tid effektivt och bidrar till en positiv arbetsmiljö.
  • Mer inflytande. Att vara ung vuxen innebär förstås inte bara ansvar utan också möjligheter. Under gymnasietiden har du ett stort inflytande över din utbildning. Du har rätt att påverka utvecklingen av skolan, till exempel genom elevrådet.
  • Fördjupad kunskap. Gymnasiet erbjuder en mer djupgående undervisning jämfört med grundskolan. Du kommer ställas inför nya, utmanande kurser och undervisningen kommer vara mer inriktad på att förbereda dig för arbetslivet eller högskolan.
  • Nya relationer. Här möts du av nya ansikten och får chansen att skapa nya relationer. Många av de du träffar kanske har samma drömmar och mål som du.

Ska man sammanfatta skillnaden mellan gymnasiet och grundskolan så brukar många elever säga: lite tuffare och mycket roligare!

Ny skolreform under 2025

Nytt för alla är skolreformen GY25 som träder i kraft 1 juli 2025. Den innebär bland annat uppdaterade ämnesplaner och examensmål. Det blir också ämnesbetyg i stället för kursbetyg. I grunden är gymnasieskolan ändå kursutformad och om en kurs du läser i ettan är den enda i ämnet så hänger betyget från ettan med i studentbetyget. Så du måste hänga med från början!

Publicerad: 2024-05-23 09.18
Senast uppdaterad: 2024-05-21 11.19
Dela sida: