Nu startar utvecklingen av Kvarnbygatan

I sommar startar arbetet med att bygga om Kvarnbygatan, från Mölndals bro till Gamla torget.

Kvarnbygatan ska rätas ut och bli en grön och livfull stadsgata, kantad av bostäder, kontor och verksamheter i bottenvåningarna. Gatan ska också utvecklas trafikmässigt med bland annat separerade gång- och cykelbanor.

Ombyggnationen av Kvarnbygatan är en del i utvecklingen av Forsåker, som när det står klart är en hel stadsdel med 3000 bostäder och ännu fler arbetsplatser, nya parker, torg och de historiska byggnaderna som får nytt liv - vid vattnet.

För att Forsåker ska bli en naturlig del av stads­kärnan måste allt hänga ihop. Därför börjar vi nu arbetet med att göra Kvarnbygatan till en del av staden. Med Kvarnbygatan länkar vi samman innerstaden, Kvarnbyn och Forsåker, säger Sofia Jonsson projektledare för Forsåker i Mölndals stad.

Nygammal sträckning med plats för levande kvarter

Fram till slutet av 1960-talet gick Kvarnbygatan längs Villa Korndal från Mölndals bro upp till Gamla torget.

Nu återskapar vi den sträckningen och parkeringen utanför Villa Korndal ersätts av levande kvarter med bostäder, arbetsplatser och affärer, berättar Sebastian projektledare på Mölndala Fastighets AB.

Det innebär bland annat att rondellen vid Mölndals bro kommer flyttas. Även busshållplatserna får ett nytt läge vid entrén till Forsåkers industrikärna.

Trafiken påverkas under byggnationen

Ambitionen är att Kvarnbygatan ska hållas öppen under hela byggnationen, men framkomligheten för biltrafiken kommer vara begränsad. Gående och cyklister kommer kunna ta sig fram på någon sida av Kvarnbygatan under hela byggtiden och busshållplatserna kommer få tillfälliga placeringar innan de nya kan tas i bruk.

Mellan rondellen vid Mölndals bro och rondellen på Järnvägsgatan kommer gatan vara avstängd för biltrafik under en period när vi gör ledningsarbeten. Orangea skyltar visar vägen när vi leder om, säger Sofia Jonsson.

Arbetet med att bygga om gata och förlägga ledningar startar sommaren 2024 och beräknas vara klart våren 2026. I samband med att arbetet är klart planeras kvartersbyggnationen att starta. Helt klar med planteringar och möblering kommer Kvarnbygatan vara när de nya kvarteren kommit på plats.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad